Přejídání, co byste měli vědět

Pudink

Mnoho lidí považuje  "přejídání" za sprosté slovo. Záchvatovitá konzumace jídla může být děsivým zážitkem a stala se rozšířeným problémem.

Lidé, kteří se věnují záchvatovitému přejídání, často zjišťují, že je jídlo ovládá. Konzumují více, než si uvědomují, že by měli, a pokračují v jídle i poté, co se cítí sytí, a někdy až do té míry, že se cítí špatně. Tento nedostatek kontroly může být velmi nepříjemný.

Příčin záchvatovitého přejídání je celá řada, například stres, hněv, deprese a dokonce i štěstí (sebesabotáž). Dalšími příčinami jsou diety a deprivace a podle mého názoru je to důsledek komplikovaného vztahu k jídlu a toho, že se necítíte dost dobře. V boji proti záchvatovitému přejídání je třeba učinit několik kroků, z nichž nejpodstatnější je zlepšení sebelásky a sebeúcty. Moje kniha a program poskytují další informace o tom, jak překonat záchvatovité přejídání a emoční stravování.

Bingeing může být způsoben jak emocionálními, tak fyzickými potřebami. Abyste měli chuť k jídlu pod kontrolou, dbejte na to, abyste v jídle a svačinách přijímali dostatek živin a bílkovin. Pokud nejíte dostatečně zdravě nebo vynecháváte jídlo, může se stát, že se později během dne, například po návratu z práce, přejíte. K tomu dochází proto, že se vaše tělo snaží získat potřebnou výživu, které se mu nedostává.

Takto vypadá typický flám:

  1. Bojíte se určitých potravin nebo si je odpíráte.
  2. Jednou to praskne.
  3. Jíte tak dlouho, až se vám udělá špatně a nemůžete přestat.
  4. Vina a sebenenávist se dostaví
  5. Poté opakujete ze vzteku na sebe sama

Je to strašný začarovaný kruh.

Jak se z tohoto kruhu vymanit?

Začíná to tím, že si odpustíte. Odchýlil jste se od své diety, ale to se dalo očekávat. Nyní je čas připomenout si, že každý občas dělá chyby. Důležité je, že jste dostatečně silní, abyste se z této zkušenosti poučili, a dostatečně silní, abyste se vyhnuli extrémním nebo příliš omezujícím dietám.

Zbavte se myšlenky, že "jsem to zvoral". Stalo se, ale to neznamená, že zbytek dne nebo týdne je ztrátový. Jsem toho svědkem neustále: klienti mají vysoké nároky na výživu, takže když zkonzumují něco, co neodpovídá jejich "ideálnímu" stravovacímu plánu, trestají se nadměrným přejídáním. Je opravdu důležité přestat kategorizovat jídlo jako dobré/špatné, abyste následně mohli přestat popisovat své stravování jako bezchybné/chybné.

Dbejte na to, abyste denně snědli pět malých jídel, která obsahují základní makroživiny pro udržení stabilní hladiny cukru v krvi, a každý den v 16:00-17:00 si dejte svačinu bohatou na bílkoviny. Nejsem schopen vyjádřit, jak moc to lidem pomohlo překonat záchvatovité přejídání.

Zbavte se tlaku na to, abyste jedli perfektně a byli dokonalým člověkem. Ve své knize Žít zdravý život mám celou stránku věnovanou snižování tohoto tlaku a ve svém osmitýdenním online programu vám ukážu, jak překonat přejídání a vytvořit si zdravý vztah k jídlu a svému tělu.

Publikováno: 06. 02. 2023

Kategorie: Praktické rady